Lahmacun

Suroviny

  • Na cesto:

    • 500 g hladkej múky

    • 1 balíček sušeného droždia (alebo 20 g čerstvého droždia)

    • 1 čajová lyžička cukru

    • 1 čajová lyžička soli

    • 250 ml teplej vody

    • 2 lyžice olivového oleja

    Na mäsovú náplň:

    • 400 g mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa

    • 1 cibuľa (jemne nasekaná)

    • 2 strúčiky cesnaku (roztlačené)

    • 2 paradajky (nasekané na drobno)

    • 1 červená paprika (nasekaná na drobno)

    • 1 lyžička mletej papriky

    • 1 lyžička rímskej rasce (voliteľne)

    • 1 čajová lyžička soli

    • 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia

    • 1/2 zväzku čerstvého petržlenu (nasekaného)

    • 2 lyžice olivového oleja

    • Šťava z polovice citróna (voliteľne)

    Na podávanie:

    • Plátky citróna

    • Čerstvý šalát (napr. hlávkový šalát alebo rukola)

    • Jogurt (voliteľne)

POSTUP

  1. Príprava cesta: V miske zmiešaj múku, droždie, cukor a soľ.

  2. Zabal cesto do vlhkej utierky alebo fólie a nechaj ho vykysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým nezdvojnásobí objem.

  3. Hnetenie: Cesto hneti 5–10 minút, kým nie je hladké a elastické.

  4. Pridaj teplú vodu a olivový olej. Všetko premiešaj a vytvor cesto.

  5. Príprava mäsovej náplne: Na panvici zohrievaj olivový olej a pridaj nasekanú cibuľu a cesnak. Opekaj, kým nezmäknú.

  6. Na záver pridaj nasekaný petržlen a podľa chuti aj šťavu z citróna. Premiešaj a odstav od ohňa.

  7. Pridaj nasekané paradajky, papriku, mletú papriku, rímsku rascu, soľ a čierne korenie. Dobre premiešaj a nechaj všetko dusit asi 5–10 minút.

  8. Pridaj mleté mäso a opekaj, kým nie je hnedé a dobre prepečené.

  9. Tvarovanie lahmacun: Vykysnuté cesto rozdeľ na 6-8 rovnakých kúskov.

  10. Na každú placku rovnomerne nanes mäsovú náplň a jemne ju stlač do cesta, aby sa náplň rovnomerne prilepila.

  11. Každý kúsok rozvaľkaj na tenkú placku (približne 20 cm v priemere).

  12. Pečenie: Predhrej rúru na 220 °C (alebo na najvyššiu teplotu, ktorú tvoja rúra umožňuje). Ak máš, môžeš použiť aj kameň na pizzu, aby placky boli ešte chrumkavejšie.

  13. Peč lahmacun asi 10-12 minút, alebo kým okraje nebudú zlatohnedé a chrumkavé.

  14. Podávanie: Podávaj lahmacun ihneď, ozdobený plátkami citróna a čerstvým šalátom.

  15. Môžeš tiež podávať jogurt na boku.

© 2025 Recepty od Chloe. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky