Manti
Suroviny
Na cesto:
-
300 g hladkej múky
-
1 vajce
-
100 ml vody (prípadne viac podľa potreby)
-
Štipka soli
-
250 g mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa
-
1 menšia cibuľa (nastrúhaná alebo jemne nasekaná)
-
Soľ, čierne korenie
-
Mletá paprika (voliteľne)
-
200 g hustého bieleho jogurtu (napr. gréckeho)
-
1–2 strúčiky cesnaku (roztlačené alebo jemne nasekané)
-
Soľ podľa chuti
-
2 lyžice masla
-
1 čajová lyžička sladkej mletej papriky
POSTUP
Príprava cesta: Cesto zabal do potravinárskej fólie a nechaj oddýchnuť asi 30 minút.
V miske zmiešaj múku, vajce, štipku soli a postupne pridávaj vodu, kým nevznikne hladké a pevné cesto.
- Príprava náplne: V miske zmiešaj mleté mäso, nastrúhanú cibuľu, soľ, čierne korenie a prípadne mletú papriku.
- Dobre premiešaj, aby bola náplň rovnomerne ochutená.
-
Tvarovanie mantí: Zatvor cesto do tvaru trojuholníka alebo malých taštičiek (rohy spoj a stlač).
Na každý štvorček daj trochu náplne (asi 1 čajovú lyžičku).
Nakrájaj ho na malé štvorce (cca 5x5 cm).
Cesto rozvaľkaj na tenký plát (asi 1 mm hrubý).
-
Varíme mantí: Do vriacej vody vkladaj mantí a var ich asi 8–10 minút, kým nevyplávajú na povrch a nie sú uvarené.
Vo veľkom hrnci s osolenou vodou priveď k varu.
-
Príprava jogurtovej omáčky: V miske zmiešaj jogurt, roztlačený cesnak a pridaj soľ podľa chuti.
-
Príprava paprikového masla: Na panvici roztop maslo a pridaj mletú papriku. Smaž na miernom ohni asi 1–2 minúty, aby paprika uvoľnila svoju vôňu.
-
Servírovanie: Uvarené mantí servíruj na tanier, preleješ jogurtovou omáčkou a nakoniec polievaš paprikovým maslom.