Manti

Suroviny

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky

  • 1 vajce

  • 100 ml vody (prípadne viac podľa potreby)

  • Štipka soli

Na náplň:

  • 250 g mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa

  • 1 menšia cibuľa (nastrúhaná alebo jemne nasekaná)

  • Soľ, čierne korenie

  • Mletá paprika (voliteľne)

Na jogurtovú omáčku:

  • 200 g hustého bieleho jogurtu (napr. gréckeho)

  • 1–2 strúčiky cesnaku (roztlačené alebo jemne nasekané)

  • Soľ podľa chuti

Na paprikové maslo:

  • 2 lyžice masla

  • 1 čajová lyžička sladkej mletej papriky

POSTUP

  1. Príprava cesta: Cesto zabal do potravinárskej fólie a nechaj oddýchnuť asi 30 minút.

  2. V miske zmiešaj múku, vajce, štipku soli a postupne pridávaj vodu, kým nevznikne hladké a pevné cesto.

  3. Príprava náplne: V miske zmiešaj mleté mäso, nastrúhanú cibuľu, soľ, čierne korenie a prípadne mletú papriku.
  4. Dobre premiešaj, aby bola náplň rovnomerne ochutená.
  5. Tvarovanie mantí: Zatvor cesto do tvaru trojuholníka alebo malých taštičiek (rohy spoj a stlač).

  6. Na každý štvorček daj trochu náplne (asi 1 čajovú lyžičku).

  7. Nakrájaj ho na malé štvorce (cca 5x5 cm).

  8. Cesto rozvaľkaj na tenký plát (asi 1 mm hrubý).

  9. Varíme mantí: Do vriacej vody vkladaj mantí a var ich asi 8–10 minút, kým nevyplávajú na povrch a nie sú uvarené.

  10. Vo veľkom hrnci s osolenou vodou priveď k varu.

  11. Príprava jogurtovej omáčky: V miske zmiešaj jogurt, roztlačený cesnak a pridaj soľ podľa chuti.

  12. Príprava paprikového masla: Na panvici roztop maslo a pridaj mletú papriku. Smaž na miernom ohni asi 1–2 minúty, aby paprika uvoľnila svoju vôňu.

  13. Servírovanie: Uvarené mantí servíruj na tanier, preleješ jogurtovou omáčkou a nakoniec polievaš paprikovým maslom.

© 2025 Recepty od Chloe. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky